top of page

ÇAĞDAŞ ATAN X BAŞAKŞEHİR

  • Writer: Tuğşad Karagöz
    Tuğşad Karagöz
  • Sep 19, 2024
  • 2 min read

Çağdaş Atan geçen sezonun ortasında İstanbul kulübüne katılmıştı, düşme hattından aldığı takımı Avrupa kupalarına kadar götürmüştü. Genç teknik adam modern oyun anlayışıyla dikkat çekerken oldukça bir esnek yapıya sahip, topla oynaması gerektiği zaman doğru oyun şablonlarıyla oyun kuran, pres yapması gerektiği zaman ise ani şok presler ile rakibe adam adama baskı yapan bir hoca var karşımızda. Başakşehir maçlarını izlerken görüyoruz ki takımın başındaki hoca Avrupa nın en elit hocalarından esinleniyor ve bunu sahaya başarıyla yansıtıyor.




Oyun kurulumundan başlayalım; hoca topa sahip oyunlarını genelde 2-3-5 veya 2-5-3 şeklinde oluşturuyor. 2 stoperle oyun kuran hoca, bekleri tamamen içeriye atıp orta sahada üstünlüğü ele almak istiyor. Bu şablonun amacı kaleye en çabuk şekilde gitmek çünkü stoperlerden orta sahada bulunan oyunculara hat kıran bir pas sonrası kenarlarda ki oyuncular rakipleriyle bire bir kalıyorlar. Bu şablonda presi kırmak istiyorsanız 6 numarada oynayan oyuncunuz kesinlikle çok önemli çünkü sırtı dönük top aldıktan sonra en kısa sürede boştaki arkadaşını bulmalı, dar bir yapı olduğu için zaman kaybetmeden,tempoyu düşürmeden pas trafiğini hızlandırmak çok önemli. Peki presi kırdığında bu takım hücum bölgesinde neler yapıyor? Başakşehir takımında kenar oyuncuları topla buluştuğu zaman içerde konumlanan 5 oyuncunun en az 2 tanesi ceza sahasına atak ediyor,hem etkili ortalar için penaltı noktasına hemde kısa toplar için bek ile stoper arasına koşu yapıyorlar. Başakşehir takımının topa sahip olduğu maçlarda yaptığı orta sayısıda bizim için bu düşünceyi destekler nitelikte. 




Pres şablonu ise hocanın maçların çoğunluğunda 4-4-2 şeklinde, pres anlayışı ise agresif ve adam adama. Bu anlayış iyi oyun kurabilen takımlara karşı risk barındırıyor olsa bile rakibe iyi hazırlanmış bir plan var ise rakibin oyun kurulumunu engellememesi imkansız. Pres kurulumunda oyuncuların profillerini göz önüne alan Çağdaş hoca, forvetinin yanında hep pres gücü en yüksek orta saha oyuncusunu gönderiyor,bu durum alışık olduğumuz bir şey değil çünkü bu pres şablonunu kullanan takımlar forvetinin yanında genelde hücumda forvetine en yakın oyuncu kimse onu koyarlar. Örneğin Pep  4-4-2 baskı yaptığı zaman Haaland ın yanında De Bruyne yi kullanıyor, Çağdaş hocanın bu yaklaşımı farklı. Çağdaş hoca geçişler içinde bir önlem almış gibi duruyor, takım rakip yarı sahada boşluk ararken stoperlerin yanında en az bir oyuncuyu kesinlikle bırakıyor, örneğin sağ taraftan bir hücum gerçekleşirken içerde konumlanan sağ bek kenar oyuncusuna yaklaştığı zaman takımın 6 numarası veya sol iç koridorda konumlanan sol bek geride kalıyor.


Çağdaş hoca her geçen sene kendini geliştirdiğini bizlere gösteriyor, Avrupa nın en elit hocalarından öğrenmeye ve gelişmeye devam ederse çok kısa zamanda en büyük liglere gitmesi olağan gözüküyor. Kendisine ve takımına başarılar diliyorum.

Комментарии


bottom of page